NYHET

Årets festivalkunstnere

Ni kunstnere, én norsk by!

Internasjonale kunstnere jakter på sjel og identitet, og ser mot fremtiden for den norske småbyen. Som mange andre norske byer, står Ålesund ved et veiskille. Hva skal få bestemme veien videre? Tradisjonene og den rike historien, eller utsiktene til en fremtid som kanskje krever nye perspektiver og brå omstilling? Hvem skal i så fall komme med det friske blikket som trengs for å tenke nytt om rollen til den norske småbyen?

I år er det 175-årsjubileum i Ålesund. De ni kunstnerne fra Athen, Folkestad, Beirut, Oslo, Bologna, Ålesund, Brussel og Pontenure har fått i oppgave å tilbringe tid og undersøke byen, for deretter å finne sin egen inngang og tolkning av den. Et kollektiv av stemmer erstatter dermed den tradisjonelle festivalkunstneren. Festivalen er stolt over å presentere deler av det spennende og mangfoldige reisebrevet publikum kan få oppleve til høsten:

Francesca Grilli (IT), kommer med et nytt verk Record. Dette er Høstscenas første co-produksjon i samarbeid med flere europeiske festivaler i blant annet Slovenia, Italia og Belgia. Hendelsen tar utgangspunkt i det japanske begrepet hikokomori – et ord som blir brukt om fenomenet der ungdommer trekker seg tilbake og velger bort et sosialt liv. Den banebrytende og anerkjente koreografen Chiara Bersani (IT), også fra Italia, vektlegger den politiske kroppen i sine verker. Hun jobber med tre ulike prosjekter til Høstscena 2023, der ett av prosjektene handler om fremkommeligheten og utfordringene de med nedsatt funksjonsevne opplever i Ålesund. Muna Mussie (IT) spør «Hva er det perfekte mennesket?». Hun har gått i dialog med ulike mennesker fra Ålesund og stilt dem dette samme spørsmålet. Det kjente folkeeventyret «Østenfor sol og vestenfor måne» er utgangspunktet for Dora Economou (GR) som jobber med installasjoner som man vil kunne se rundt i byen. Hun inviterer oss også til å oppleve ulike ritualer og prosesjoner, som vil få oss til å oppleve byen på nye måter. Et Ålesund i en post-apokalyptisk fremstilling er utgangspunktet for Mira Adoumiers (LBN) videoinstallasjon, der et filmatisk blikk og opptak fra ulike steder og hendelser vil skape et nytt, fascinerende og kanskje skremmende bilde av byen. Solveig Styve Holte (NO), som gjestet Høstscena i 2018, er med i årets festival med et eksperimentelt tekstarbeid, som hun i disse dager utvikler i samarbeid med Ålesund-kunstneren Ivan Dujmusic (KRK) og Oslobaserte Rana Issa (LBN). Med søkelys på arbeidsforholdene til de mange tilreisende arbeiderne, både før og nå, inviterer prosjektet til Rudolf Terland Bjørnerem (NO) oss til å tenke over temaene byutvikling og arbeiderhistorie.

Hele festivalen tar med dette utgangspunkt i byens rike historie og landskap og ber oss om å se på hvordan fortiden og historien i dag former byen.

Nedenfor kan du lese mer om årets festivalkunstnere.

KONTAKTINFO:
siri@hostscena.no
Besøksadresse: Lorkenesgt. 2, 6002 Ålesund
Postadresse: Postboks 349, 6001 Ålesund