musikk

Poesiscena

Poesiscena 2018  – det store i det lille.

 

Poesiscena 2018 stiller med et knallsterkt program som byr på urfremføringer av poesi og musikk uten sidestykke. Aldri har vi kunnet skilte med flere bestillingsverk og artistgalleriet taler for seg selv. Vi åpnet ballet på Baker Walderhaug onsdag 26.09 kl 8 med markering av Hans Børlis 100 års dag i pop-innpakning. Og kvelden avsluttes med Lars Saabye Christensen og Sondre Ferstad ensemble, plateslipp og urfremføring av ny tekst i Arbeideren. Og sånn fortsetter det hele uka igjennom.  Be there or be gone.

 

Onsdag 26. august 2018 kl 8 og kl 12. Hans Børli i hundre.

Hanne Kolstø/  Øyvind Røsrud Gundersen/ Viggo Solum

I 2018 feirer vi 100 års jubileet til Hans Børli, skogens dikter og nasjonalskald, og vi vil koble ham med vår egen moderne skogsgudinne og popkunstner fra Sykkylven, Hanne Kolstø. Kolstø slo igjennom i 2011 med albumet Riot Break, etter at Morgenbladet kunstkritiker Tommy Olsson skrev i en anmeldelse at «hun er bedre enn Beatles»[1]. Kolstø har gitt ut et album hvert år siden, hvor fire av dem har blitt nominert til Spellemannprisen. På alle utgivelsene har hun samarbeidet med produsent Øyvind Røsrud Gundersen. Kolstø har med et album i året, «vært med på å forme norsk populærmusik». Hanne har inntil sitt siste album sunget på engelsk, men det vart først da vi hørte henne synge på dialekt og om skogen at hun ble et tindrende klart valg for Poesiscena. «Ej e i skogen når ej drøyme/ høyre greinene som pusta ut.» Hans Børli blir fremført av skuespiller av vår egen Viggo Solum som opprinnelig er fra Gjøvik og som endelig skal få dele sin favorittpoet. I samspill med Hanne Kolstø og henne faste medmusiker og produsent Øyvind Røsrud Gundersen kan dette blir en opplevelse av de sjeldne.

 

Torsdag 27.09.2018 kl 8 og kl 12

Fredrik Høyer / Bendik Baksaas/ Kjetil Jerve                                  

«Ålesundsimprovisasjonene»

Vi er utrolig stolte over å ha fått Høyer/Baksaas/Jerve til å skape bestillingsverket «Ålesundsimprovisasjonane». Poet og forfatter Fredrik Høyer sammen med jazzpianist Kjetil Jerve og elektronikaartist Bendik Baksaas. På hver sin måte jobber disse tre kunstnerne med øyeblikket som utgangspunkt. Sammen skal de presentere et bestillingsverk, som i år et improvisert dikt- og musikkverk knyttet til ordet «krise» – og der er så enkelt som at om du ikke er der så går du glipp av noe stort.

 

Fredrik Høyer er norsk poet, forfatter og scenekunstner fra Drammen, bosatt i Oslo, mest kjent for å opptre med sine egne tekster på fjernsyn og radio.  Han har stor fascinasjon for rap, hip-hop og jazzlyrikk og han blander ofte punchlines og oppfinnsomme rim med humor og lekenhet, i muntlige gatedikt som blander performance og litteratur. I 2016 gav han ut diktsamlingen Grønnlandssutraen som ble satt opp som monologforestilling på Nationalteateret med stor suksess. Har du opplevd Høyer en gang så glemmer du det aldri!

Komponist, produsent og DJ Bendik Baksaas er en av de fremste i en ny generasjon som trives svært godt i mellomrommene mellom klubbmusikk og improvisert musikk. Dette har han vist gjennom en rekke samarbeid, enten det er med jazzpianist Kjetil Jerve i duoen Jervaas eller i duoen Baksaas + Fredrik Høyer.

 

Kjetil Jerve er jazzpianist fra Ålesund som spiller beveger seg fritt mellom ulike sjangre som techno, jazz, poesi og avant garde med sine band og egne solo-prosjekt. Kjetil er en nysgjerrig og dyptpløyende kunstner som vi er veldig stolte av å invitere hjem.

 

Fredag 28.09 kl 8 og kl 12.

Jan Olav

Jon Olav Sandal kjem frå Barstadvika og er klar for å blåse oss over ende. Han stakk av med sigeren som Årets Urørt på P3 i 2018 med låta Hei, Erna og det var ikkje uten grunn. For Jon Olav er ein ung, modig mann med mykje på hjartet, musikalitet, personligheit og varme. Den første plata hans: Ung poesi, sleppast 14. september og med ein slik tittel seier det seg sjølv at han er sjølvskreven gjest på Poesiscena. Vi gler oss som born til at Jon Olav skal sjarmere unge og gamle. Her blir det god stemning.   

 

Lørdag 29.09. kl 8 og kl 12.

Jon Ståle Ritland/ Nils Petter Molvær

Siste par ut under Poesiscena 2018 er Jon Ståle Ritland og Nils Petter Molvær.

Ritland er til daglig øyelege i Ålesund og lever et ganske A4-liv, men inn i mellom skriver han dikt om tennis og anatomi, DNA-tråder og annen naturvitenskap. Og han skriver bra, svært bra! Når han kommer til Poesiscena så gjelder det å fokusere om man skal henge med i svingene, for å si det sånn. Jazztrompetist Nils Petter Molvær er kjent for de fleste av oss: Verdensartist og sulalending. Nils Petter er først og fremst en utforskende og åpen musiker som ikke sier nei til utfordringer. Intet er for lite og intet er for stort. Derfor står han på Poesiscena denne lørdagen sammen med Jon Ståle. Dette kan bli en stor og minneverdig opplevelse.

 

Torsdag 27.09. kl 19.30.

Minimal – Lars Saabye Christensen og Sondre Ferstad ensemble

Sondre Ferstad Ensemble kombinerer en klassisk strykekvartett og en jazzkvartett, ledet av Sondre Ferstad, en av svært få profesjonelle jazzmunnspillere i Norge og Europa. Denne kvelden får vi overvære et helt spesielt møte mellom hans ensemble og vår kanskje mest kjente samtidige forfatter, Lars Saabye Christensen. Sondre Ferstad Ensemble er i disse dager aktuell med en rykende fersk plate, og Christensen har skrevet rykende fersk lyrikk – til denne musikken!

Det er ikke første gang Ferstad og Christensen samarbeider. Mange vil nok huske deres lune og friske bidrag på Poesiscena under fjorårets festival. Samarbeidet gav mersmak, og da Christensen og Ferstad ble spurt av Poesiscena om å gjenta samarbeidet med et bestillingsverk, var de ikke sene med å takke ja!

Lars Saabye Christensen trenger ingen nærmere introduksjon. Hans internasjonale suksess med blant annet de kritikerroste romanene Halvbroren og Beatles har gjort ham til en av våre mest folkekjære samtidige forfattere. Christensen er også et kjent fjes på norske musikkscener, mange har nok stiftet bekjentskap med ham gjennom hans mange konserter med Buicken.

”Minimal” er ensemblets debutalbum, og er et bunnsolid visittkort fra bandleder Sondre, som presenterer seg som en musikalsk minimalist og tonelyriker. Komposisjonene forener ro og friksjon, og viser en sofistikert evne til å omslutte melodier med en frisk og tydelig signatur. Musikken gjenspeiler Sondres påvirkning fra kirkens koraltradisjon og moderne norsk jazz.

Albumet slippes 28. September på AMP Music and Records. Det vil selvsagt være muligheter for å plukke med seg et eksemplar denne kvelden, både som CD og vinyl!

Lars Saabye Christensen – lyrikk

Sondre Ferstad – munnspill

Vegard Lien Bjerkan – piano

Morten Berger Stai – bass

Wilhelm Westerman – trommer

Stefan Penjin – fiolin

Oliver Leonhard Bailey Dyb – fiolin

Björn Guo – bratsj

Astri Hoffmann-Tollaas – cello

 

 

Hanne Kalstø, Øyvind Røsrud Gundersen & Viggo Solum

Baker Walderhaug
Onsdag 26. Sept.
Kl: 08:00

Arbeideren
Kl: 12:00

Gratis inngang

 

Fredrik Høyer, Kjetil Jerve og Bendik Baksaas

Baker Walderhaug
Toesdag 27. Sept.
Kl: 08:00

Arbeideren
Kl: 12:00

Gratis inngang

 

Lars Saabye Christensen & Sondre Ferstad Ensemble

Arbeideren
Torsdag 27. Sept.
Kl: 19:30

Billetter i salg nå!

 

Jan Olav

Baker Walderhaug
Fredag 28. Sept.
Kl: 08:00

Arbeideren
Kl: 12:00

Gratis inngang

 

Jon Ståle Ritland & Nils Petter Molvær

Baker Walderhaug
Lørdag 29. Sept.
Kl: 09:00

Arbeideren
Kl: 12:00

Gratis inngang

 

 

KONTAKTINFO:
siri@hostscena.no
Besøksadresse: Lorkenesgt. 2, 6002 Ålesund
Postadresse: Postboks 349, 6001 Ålesund