NYHET       

kladd – nytt design 2022

av | jun 24, 2022

Når verden rundt oss er kaotisk, og historiene om den er fulle av løgner, er det naturlig at vi søker mot den stemmen vi alltid kan stole på: Den som kommer fra hendene og våre egne sanser. Scenekunstfestivalen Høstscena 2022 undersøker behovet for noe håndfast, som kan forstås og håndteres på mindre enn en armlengdes avstand – det være seg andre mennesker, maten vi spiser eller den kunsten som hendene skaper. 

– Vi er svært stolte av at den internasjonalt anerkjente kunstneren Francesca Grilli tar med sin forestilling Sparks til Ålesund. Hun har allerede vært i byen for å se på mulige lokasjoner for denne unike performancen, som har vært gjort i flere europeiske byer. I Ålesund er det Jugendteatrets elever som skal samarbeide med kunstneren, som også har vært Italias representant på Veneziabiennalen (2013). Kort fortalt innebærer den at lokale barn og ungdom blir trent opp til å spå voksne i hånden, i en helt spesiell og følelsesladet setting. Det blir noe Ålesund ikke har sett maken til, sier kunstnerisk leder i Høstscena, Siri Forberg.

Som vanlig ønsker Høstscena å utfordre ideen om hva som kan betraktes som teater og scenekunst. Denne gangen inviteres publikum for eksempel ut på matauk og vandring i naturen, der Kristin Helene Randulff Nielsen, forfatter av boka «Håndplukk», er guide.

Lokale barn og ungdom blir også involvert i en annen av festivalens oppsetninger, Say Something av H2DANCE. Dette er en interaktiv forestilling for barn og familier som utforsker gruppeadferd og konformitet, og et lokalt barnekor vil få hovedrollen. «Ei oppsetting ein ikkje så lett får ut av hovudet», skrev scenekunst.no i sin anmeldelse.

For øvrig kan første programslipp by på konserter med Ellen Sofie Hovland og Ida Maria, som rent musikalsk representer to ytterpunkter i visetradisjonen og punken. De har likevel det til felles at de er sterke historiefortellere, sier Forberg. 

Virkelig sterkt blir det når Avholdshjemmet blir åsted for en 24 timer lang performance med forfatter og musiker Bård Torgersen, musiker Dario Fariello og billedkunstner Marius Engh. Her er det tilstedeværelsen i øyeblikket som står i sentrum. Et øyeblikk som altså varer et helt døgn. Publikum inviteres til å komme og gå som de vil gjennom dette døgnet. 

– Improvisasjon er en metode som vipper både utøvere og publikum frem og tilbake mellom det intellektuelle og det instinktive – når er det hånden som snakker, og når er det hjernen? Vi gleder oss stort til å se hva disse grenseoverskridende kunstnerne finner på, sier Forberg.

Det er ikke bare artistene som lar hendene snakke under Høstscena 2022. I den interaktive installasjonen Worktable slippes publikum inn i en rekke rom der de får utdelt vernebriller og verktøy, og må selv bestemme veien videre.

I forestillingen «Den som henger i en tråd», basert på Nini Roll Ankers roman, tar regissør Toril Solvang et oppgjør med motebransjen. Den hviler på nettopp håndarbeidet til millioner av kvinner verden over, men hvilke vilkår har disse kvinnene? Og hva skal vi egentlig med alle disse klærne? Komponist og musiker Sandra Kolstad er sentral i denne forestillingen fra Teatret Vårt. 

Her finner du den foreløpige programoversikten for festivalen. Det resterende programmet offentliggjøres i løpet av sommeren. Forberg kan love publikum at Høstscena også i år byr på de helt unike og spektakulære opplevelsene i form av teater, poesi, konserter og performance. 

Kontaktinfo

Siri Forberg , kunstnerisk leder/Artistic Director
mob: + 47 930 89 940

 

KONTAKTINFO:
siri@hostscena.no
Besøksadresse: Lorkenesgt. 2, 6002 Ålesund
Postadresse: Postboks 349, 6001 Ålesund