teater

Ways of Seeing

Parken kulturhus og Høstscena setter i samarbeid opp teaterstykket Ways of Seeing 12. september. Et stykket svært mange har en mening om, men som få egentlig har sett.

I november 2018 hadde teaterstykket Ways of Seeing premiere på Black Box teater i Oslo. Det ble starten på en opphetet debatt som resulterte i justisminister Tor Mikkel Waras avgang. En forestilling som har skapt så mange debatter og skarpe fronter i ordskiftet er av offentlig interesse, og som et bidrag til den opplyste samtalen ønsker kulturhuset og Høstscena å legge til rette for at folk kan danne seg en egen mening på bakgrunn av det faktiske verket.
Ways of Seeing ble beskyldt for å krenke privatlivets fred og forestillingen ble etter hvert sett på som årsak for en serie av trusselaksjoner mot justisministerens bolig. Kunstnerne bli dessutan utsatt for personangrep og trusler så grove at de ble nødt til å melde forholdene til politiet. I byrådet fremmet FrP forslag om å trekke den kommunale støtten til Black Box Teater, et forslag som ingen andre parti støttet. Saken fikk en brå vending da justisministerens samboer ble siktet for å ha fingert hendelsene som av politiet og media ble omtalt som alvorlige trusler mot demokratiet. Dagen før Waras samboer ble siktet i saken, siktet Oslo-politiet teatersjef ved Black Box Teater Anne-Cécile Sibué-Birkeland, teaterregissør Pia Maria Roll og skuespillerne Sara Baban, Hanan Benammar for å ha krenket privatlivets fred. Denne siktingen ble senere frafalt. Forestillingen har skapt debatt i og om mange ulike fagfelt og har vært utgangspunkt for diskusjoner om ytringsfrihet, jus, etikk, politiets rolle, kunstens rolle, mediehåndtering, kommentarjournalistikk, armlengde-prinsippet, maktforhold og stipendtildelinger..

Justisminister Tor Mikkel Wara måtte forlate statsrådsposten, men debatten rundt Erna Solbergs utspill og pressens håndtering av saken, er ikke over. Aldri tidligere har en teaterforestilling vært utgangspunktet for tilsvarende oppmerksomhet og engasjert debatt. Gjennom å utforske temaet overvåking og grensene mellom hva som er lov og hva som er ulovlig, satte stykket viktige spørsmål på dagsorden. Kunstnerene gjorde dette gjennom aktivisme og konfrontasjon, men innenfor rammene av loven. Tidligere høysterettsdommar Ketil Lund, som ledet etterforskningen av den ulovlige statlige overvåkingen av venstresiden på 90-talet, er òg sentral i forestillingen. De politiske analysene i Ways of Seeing er preget av kunstnerenes egne, personlige perspektiv og erfaringer.

Ways of Seeing høsten 2019

Pia Maria Roll/Hanan Benammar/Sara Baban
presenterer
Ways of Seeing

Utøvere: Sara Baban, Hanan Benammar, Ali Djabbary, Ketil Lund.
Konsept, idé: Pia Maria Roll, Marius von der Fehr.
Tekst: Sara Baban, Hanan Benammar, Ali Djabbary, Pia Maria Roll, Marius von der Fehr.
Regi: Pia Maria Roll.
Co-regi: Marius von der Fehr.
Dramaturgi: Kai Johnsen.
Scenografi, kostyme: Jennie Bringaker.
Musikk: Sara Baban, Hanan Benammar, Phonophani, Jon Platou Selvig.
Tegning, animasjon: Lotte Konow Lund.
Lysdesign: Svein Inge Neergård
Lyd: Anthony Barratt
Video: Sara Baban, Hanan Benammar, Pia Maria Roll, Marius von der Fehr, Line
Lyngstadaas.
Tekstutdrag fra: Aimé Césaire, Frantz Fanon, Jean-Paul Sartre m.fl.
Støttet av: Norsk Kulturfond, Dramatikkens hus. Co-produsert av Black Box Teater

Parken Kulturhus
Torsdag 12.09
Klokken 19:00-20:50

KONTAKTINFO:
post@hostscena.no
Besøksadresse: Lorkenesgt. 2, 6002 Ålesund
Postadresse: Postboks 349, 6001 Ålesund