Foto: Torill Myren

Høstscena byr inn til nærkontakt

Improvisasjonsteater, skreddersømsteater og teater i tilfluktsrom. Høstscena byr på katastrofe, kjærlighet – og kjempekryssord på rådhusplassen. Alt med nærhet til publikum.

Nært ble det også under programlanseringen i kjelleren på Mølla. Journalister og andre fremmøtte fikk oppdrift og medvind alt da de kom inn. Lena Nymark brukte sin musikk og sine improvisasjoner inspirert av plata «Utrøna» til å ta i mot folk. Og daglig leder i Høstscena, Siri Forberg, sier utrøna, eller det lokale navnet havgula, har vært en inspirasjon for henne da hun satte sammen programmet til Høstscena 2019.

  • I arbeidet mitt har jeg tenkt på solgangsbrisen, utrøna eller havgula som det også kalles. Denne vinden gjør at det etter en fin solskinnsdag plutselig blir et drag i lufta, det dirrer av forventning. Slik håper jeg Høstscena også vil være, noe som gir oppdrift og bærer bud om noe nytt.

Skreddersøm for Ålesund og Arbeideren

Kunstnerisk leder for Høstscena, Siri Forberg, sier Høstscena har et mål om å være annerledes og mener programmet for 2019 viser at de lykkes med det.

– Vi klarer å opprettholde bredden samtidig som vi har fått kunstnere til å lage ting spesielt for Ålesund.

Og i flere av forestillingene og arrangementene blir publikum invitert med på nye måter.

  • Påtroppende sjef for Teatret Vårt, Kristian Lykkeslet Strømskag, presenterte forestillingen Romeo & Julie. Den forestillingen får premiere under Høstscena, i Ålesund og på Arbeideren kulturhus der forestillingen er skreddersydd til huset. Fortellingen om ung kjærlighet skal bli ungt teater, og publikum blir invitert med.

Denne forestillingen blir en fest og publikum skal få være med på den festen, lovet Lykkeslet Strømskag.

Les mer om forestillingen her

Publikum får smake katastrofen

  • Publikum skal også bokstavelig talt få smaken av teater når «Anno 2050- Dystopi og håp?» settes opp i Korsatunnelen, bytunnel og tilfluktsrom. Da får publikum være med på katastrofen og tiden etterpå, når det vi kaller mat ikke lenger finnes, når butikkene er tomme, når nødlagrene er tomme. Hva spiser vi da? Anders Nybø lover at midt i katastrofen skal de også peket på håpet.

 Og kanskje kan teateret få oss til å tenke annerledes slik at vi ikke havner i den krisa som forestillingen handler om?

Katastrofeteateret blir også en del av den kulturelle skolesekken og skal spilles for 10. klassinger i Ålesund.

Les mer om forestillingen her.

Inviteres inn i fortelling og deltagelse

  • En annen brutal historie er «Evig søndag», nytt teater basert på Linnea Myhre sin bok om da hun herja blogg-toppen samtidig som hun selv ble herja av depresjon og spiseforstyrrelser. Linnea Myhre fortalte under programlanseringa om hvor viktig det er at folk forteller om begge sider av livet sitt, både det morsomme og det vanskelige. Og hun pekte på et nytt og viktig element med den nye dramatiseringa som kommer under Høstscena.

Denne gangen bruker teateret mer av personene rundt, som for eksempel mora til hovedpersonen, og det inviterer flere inn i historien.

Det, i tillegg til at det å iscenesette seg selv på internett er noe som både unge og eldre driver med, er noe som gjør at Myhre mener teaterforestillingen «Evig søndag» vil passe for folk i alle aldre.

Les mer om forestillingen her.

  • Mens noe av Høstscena foregår innendørs i teatersaler og en tunnel, blir det ute-kryssord på hele rådhusplassen. Hild Borchgrevink flytter biblioteket og bokstavene ut i byrommet slik at alle får være med å legge gate-kryssord i tillegg til at opplesing av bøker vil flyte over plassen. Og også opplesingen kan publikum få være med på.

 

KONTAKTINFO:
post@hostscena.no
Besøksadresse: Lorkenesgt. 2, 6002 Ålesund
Postadresse: Postboks 349, 6001 Ålesund